Ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, Πολιτικός Επιστήμονας και Υπεύθυνος Επικοινωνίας στο οινοποιείο «Κτήμα Κυρ-Γιάννη», μιλά στην «Ημαθία Today» για την απόφασή του να ασχοληθεί για πρώτη φορά με τα κοινά και να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βέροιας με το συνδυασμό «Δράση με Γνώση» του Κώστα Βοργιαζίδη.
Είστε νέος και πετυχημένος επαγγελματίας. Τι σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος;
Την περίοδο των σπουδών μου άκουγα για τη «γενιά των 700 ευρώ». Κανείς δε φανταζόταν τότε, ότι αυτή η ταμπέλα που δόθηκε στους εικοσάρηδες της εποχής θα είχε και χειρότερα νέα. Είπαν για μας ότι είμαστε μια «χαμένη γενιά», ότι πέσαμε στα αδιέξοδα ενός τόπου που διώχνει τα καλύτερα μυαλά του. Αλλά το να μεμψιμοιρούμε δεν διορθώνει κάτι, ούτε να υιοθετούμε λόγο διχαστικό και στάση επίθεσης. Εγώ επέλεξα να ζήσω στην Ελλάδα, μπόρεσα να γυρίσω στην πόλη μου, στους φίλους και την οικογένειά μου, έχω μια δουλειά που αγαπώ, ο τόπος μου έχει φερθεί καλά και έχω λόγους να ανταποδίδω. Ζούμε σε μία εποχή αλλαγών. Χρειάζεται προσαρμοστικότητα, ενότητα κι εγώ θέλω να συμμετέχω στην προσπάθεια που γίνεται για μία συνεκτική πολιτική, μία πολιτική που διαμορφώνει ικανές συνθήκες για να ζουν και να προοδεύουν οι άνθρωποι. Αυτή η πολιτική πρέπει να υπερβαίνει κομματικές γραμμές, δογματισμούς και ταμπέλες. Είναι η πολιτική της σύζευξης, αλλάζει τη σχέση πολίτη – δημόσιας διοίκησης και μπορεί να δώσει φωνή στη Βέροια του 2030 μέσα από την ανάπτυξη του τουρισμού και της τεχνολογίας.
Με βάση την εμπειρία σας στο “Κτήμα κυρ Γιάννη” πώς βλέπετε την αγορά οίνου στην περιοχή της Ημαθίας; Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης;
Η βορειοελλαδίτικη αγορά οίνου είναι μια πολύ δυναμική αγορά. Και μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο για την Ημαθία, τόσο στο πεδίο της παραγωγής, όσο και στη μεταποίηση, αλλά και σε δράσεις που άρχισαν να υλοποιούνται μόλις τα τελευταία χρόνια, όπως ο αγροτουρισμός.
Οι δρόμοι του κρασιού ενώνουν γεωγραφικά και πολιτισμικά. Γιατί όχι, και πολιτικά; Οι συνεργασίες ανάμεσα σε δήμους μπορούν να ανθίσουν. Νέες επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν με θέμα τη γευσιγνωσία, το κρασί, τη φύση και τον μύθο της περιοχής.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τον καταλυτικό ρόλο της σε αυτό το τοπίο. Μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα αγκαλιάζει το επιχειρείν και την καινοτομία. Θα πρέπει να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που μας δίνει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ΕΣΠΑ, τα προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας. Θα πρέπει να κάνει την αξία της συνεργασίας, στοιχείο του διοικητικού DNA της, να δουλεύει με τους τοπικούς φορείς και τους πυρήνες εξωστρέφειας και δημιουργίας.
Τι θα θέλατε να αλλάξετε στη Βέροια;
Τρία πράγματα για αρχή…
- Οικονομική ανάπτυξη. Είναι ένας τομέας που αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μεγάλη σταθερότητα και δυναμισμό. Υπάρχουν οι ευκαιρίες και η νυν Δημοτική Διοίκηση ξέρει να τις αξιοποιεί. Χρειάζεται περισσότερη εστίαση στον Τουρισμό και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό θα επιτρέψει και την ανάπτυξη της εσωτερικής τοπικής μας αγοράς, την τόνωση που χρειάζεται ο εμπορικός κόσμος της Βέροιας.
- Ποιότητα στην Καθημερινότητα για όλους με χρήση της Τεχνολογίας σε καίριους τομείς: διαχείριση απορριμμάτων, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ανάδειξη του ιστορικού αστικού ιστού.
- Ενίσχυση της Πρόνοιας. Περισσότερες μονάδες κοινωνικής στήριξης των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους.
Γιατί να ψηφίσουν εσάς οι δημότες της Βέροιας;
Σε αυτές τις εκλογές, όπου για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο νέος εκλογικός νόμος, το κρίσιμο μέγεθος δεν είναι τα κόμματα. Στο επίκεντρο είναι ο δημότης και η ζωή όλων μας στην πόλη. Αυτό ελπίζω να είναι το κριτήριο με το οποίο οι συμπολίτες μου θα πάνε στην κάλπη. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας, συμμετέχοντας στον συνδυασμό «Δράση με Γνώση» του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη και επικεφαλής μίας Δημοτικής Διοίκησης που δρα με ήθος, εντιμότητα και ρεαλισμό. Σε κάθε περίπτωση, αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους, δεσμεύομαι να είμαι πραγματικά ένας δημόσιος υπηρέτης.